شرایط صلح عمری

سوال

با سلام
چند سوال راجع به صلح عمری دارم :
1- آیا میتوان ملکی را با وجود اینکه به علت وام مسکن در رهن بانک است ، صلح نمود؟
2- آیا پس از فوت صلح کننده هیچ یک از ورثه میتواند این تصمیم ایشان را قبول نکند و به استناد کهولت سن و یا تصمیم احساسی یا هر دلیل دیگری قانونا این صلح را که ثبت دفتری هم شده است زیر سوال ببرد؟
3- آیا بعد از ثبت این صلح امکان فروش و جابجایی ملک با توافق هر دو طرف صلح وجود دارد ؟
4- آیا برای ثبت صلح عمری فقط مراجعه دو طرف به دفترخانه و امضای فرم مربوطه کافیست یا همانند خرید و فروش به مبایعه نامه و مراجعه به شهرداری و دارایی و غیره نیز نیاز است؟

با تشکر

پاسخ ( 1 )

  1. با سلام و احترام 

    قبل از هر چیز باید خدمت شما عرض کنیم که در قانون ما اصطلاحی تحت عنوان « صلح عمری » نداریم و لفظ عمری معمولا برای عقد حق انتفاع استفاده میشود . حق انتفاع عمری ، حق انتفاعی است که به مدت عمر طرفین قرارداد یا شخص ثالث منعقد می گردد . 

    و اما پاسخ سوالات شما : 

    1- مطابق ماده 793 قانون مدنی :

    راهن نمی تواند در رهن تصرفی کند که منافی حق مرتهن باشد مگر به اذن مرتهن 

    صلح کردن ملکی که در رهن دیگری است در حقیقت تصرفات ناقل مالکیت می باشد و نظریه مشهور این کار را منافی با حق مرتهن ( بانک ) می داند و منع می کند . معمولا بانک ها پلاک ثبتی ملک را توقیف می کنند تا امکان انتقال آن به نام دیگری وجود نداشته باشد . 

    به هر صورت در صورت انتقال ملک در رهن با صلح نیز همچنان حقوق بانک در ملک باقی خواهد ماند . 

    2- ورثه نمی توانند معاملاتی که مورث در زمان حیاتش انجام داده را زیر سوال ببرند مخصوصا اینکه کهولت سن به تنهایی دلیل عدم صلاحیت صلح کننده نیست . مگر اینکه حجر معامل اثبات گردد که بعد از فوت امری محال است . 

    3-  در عقد صلح طرفین می توانند مورد صلح را به هر شخص دیگری تملیک کند و مانعی وجود ندارد لذا حقوق بانک به عنوان مرتهن همچنان محفوظ خواهد بود . 

    4- شرایط صلح تنها مراجعه به دفتر خانه و عقد قرارداد است با این حال برای تنظیم سند به نام طرف قرارداد طی تشریفات تنظیم سند ضروری است و در این مرحله شباهت به بیع خواهد داشت . 

     

    بهترین پاسخ

به این سوال پاسخ بدهید