منو

موسسه حقوقی اریکه عدل

جرم رشوه ( رشاء و ارتشاء ) و مجازات رشوه

مجازات رشوه ، جرم رشوه ، اتهام رشوه ، جرم گرفتن رشوه ، جرم دادن رشوه ، مجازات رشوه دادن ، رشوه گرفتن ، رشوه در قوانین ایران ، رشوه و مجازات آن ، رشوه گیرنده چگونه مجازات می شود ؟ ، جرم رشوه ، مجازات رشوه ، رشوه، مجازات رشوه دهنده ، مجازات رشوه گیرنده
مجازات رشوه ، جرم رشوه ، اتهام رشوه ، جرم گرفتن رشوه ، جرم دادن رشوه ، مجازات رشوه دادن ، رشوه گرفتن ، رشوه در قوانین ایران ، رشوه و مجازات آن ، رشوه گیرنده چگونه مجازات می شود ؟ ، جرم رشوه ، مجازات رشوه ، رشوه، مجازات رشوه دهنده ، مجازات رشوه گیرنده
در این پست دپارتمان کیفری موسسه حقوقی بین المللی اریکه عدل به بررسی جرم رشوه ، مجازات رشوه ، مجازات رشوه گیرنده ، مجازات رشوه دهنده و سایر موارد مربوط به این جرم مالی اشاره می کند . رشاء و ارتشاء از جمله جرایمی است که اعتماد عمومی را از نظام اداری سلب کرده و موجب تزلزل آن می شود. جرم رشاء و ارتشاء از زمره جرایم بسیار قدیمی است که از گذشته های دور در بسیاری از جوامع شیوع داشته است. در ایران دوره قاجاریه بسیاری از مقامات و مشاغل دولتی تنها به دلیل ‎ˈمداخل‌‎ˈ( جرم رشوه ) و ‎ˈرسوم‌‎ˈ نهفته در آنها برای افراد جاذبه داشت و حقوق رسمی قابل پرداخت به صاحبان مقامات مبلغ قابل توجهی نبود‎. برای آشنایی با جرم رشوه و مجازات رشوه با ما همراه باشید .

فهرست مطالب

آخرین مقالات در ایمیل شما

با خبرنامه ما به روز باشید!

در این پست  دپارتمان کیفری موسسه حقوقی بین المللی اریکه عدل  به بررسی جرم رشوه ، مجازات رشوه ، مجازات رشوه گیرنده ، مجازات رشوه دهنده و سایر موارد مربوط به این جرم مالی اشاره می کند . رشاء و ارتشاء از جمله جرایمی است که اعتماد عمومی را از نظام اداری سلب کرده و موجب تزلزل آن می شود. جرم رشاء و ارتشاء از زمره جرایم بسیار قدیمی است که از گذشته های دور در بسیاری از جوامع شیوع داشته است. در ایران دوره قاجاریه بسیاری از مقامات و مشاغل دولتی تنها به دلیل ‎ˈمداخل‌‎ˈ( جرم رشوه ) و ‎ˈرسوم‌‎ˈ نهفته در آنها برای افراد جاذبه داشت و حقوق رسمی قابل پرداخت به صاحبان مقامات مبلغ قابل توجهی نبود‎. برای آشنایی با جرم رشوه و مجازات رشوه با ما همراه باشید .

مجازات رشوه ، جرم رشوه ، اتهام رشوه ، جرم گرفتن رشوه ، جرم دادن رشوه ، مجازات رشوه دادن ، رشوه گرفتن ، رشوه در قوانین ایران ، رشوه و مجازات آن ، رشوه گیرنده چگونه مجازات می شود ؟ ، جرم رشوه ، مجازات رشوه ، رشوه، مجازات رشوه دهنده ، مجازات رشوه

مجازات رشوه ، جرم رشوه ، اتهام رشوه ، جرم گرفتن رشوه ، جرم دادن رشوه ، مجازات رشوه دادن ، رشوه گرفتن ، رشوه در قوانین ایران ، رشوه و مجازات آن ، رشوه گیرنده چگونه مجازات می شود ؟ ، جرم رشوه ، مجازات رشوه ، رشوه، مجازات رشوه دهنده ، مجازات رشوه گیرنده

گیرنده

دسترسی سریع : 

 تقاضای مجازات برای دریافت و پرداخت کنندگان رشوه توسط دادستان

نظام ادرای فعلی نیز مصون از جرم رشاء و ارتشاء نیست، در جدیدترین مورد از این جرم که در رسانه ها نیز انعکاس یافته و مرتکبین آن نیز در حال محاکمه هستند، مربوط به پرونده اختلاس بزرگ از شرکت بیمه ایران است که اتهام برخی از افراد پرداخت و دریافت رشوه اعلام شده و در کیفرخواست صادره توسط دادستان برای آنان تقاضای مجازات شده است.

واژه رشوه (Bribery) اسم مصدر از ریشه ˈرشوˈ به معنای کود و خاشاک است و در اصطلاح ˈچیزی که به کسی ‌‌دهند تا کارسازی به ناحق کندˈ.

براین اساس همانگونه که کود و خاشاک زمین را برای زراعت آماده می کند رشوه نیز مرتشی را برای انجام کار مورد نظر راشی جلب می‌کند. رشوه دادن را رشا و رشوه گرفتن را ارتشاء می‌ گویند.

در معنای حقوقی ارتشاء به معنای ˈاخذ مال یا سند تسلیم وجه یا مال به مأموران دولت یا کارکنان شاغل در نهادهای عمومی ‌‌یا سایر افراد مذکور در قانون برای انجام یا عدم انجام وظایف سازمان محل اشتغال ‌آنها است .ˈ

در ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و …در این باره آمده است: هر یک از مستخدمین و مأمورین دولتی ….برای انجام دادن یا انجام ندادن امری که مربوط به سازمان های مزبور می باشد وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مالی را مستقیماً یا غیرمستقیم قبول نماید در حکم مرتشی است…ˈ

رشوه‌ دادن و رشوه گرفتن در اسلام مذموم و ناپسند شمرده شده و درقرآن کریم ‎ˈاکل مال به‌باطل‌‎ˈ و ‎ˈاکل السحت‌‎ˈ‎ که یکی از مصادیق آنها رشوه‌خواری است‎،منع شده است‌‎.

در برخی از روایات این کار هم پایه کفر به خدا دانسته شده و به راشی و مرتشی وعده آتش داده شده است‌‎.

در اصطلاح فقهی رشوه عبارتست از ˈدادن مال برای قضاوت ناحق استˈ. فقها برخلاف حقوق دانان تحقق رشاء و ارتشاءء را محدود به امر قضاء دانسته اند. به همین دلیل قانونگذار موارد مذکور در ماده3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و….. را در حکم مرتشی دانسته و عنوان مطلق ارتشاء را اطلاق نکرده، مقامات قضایی به این امر استناد کرده‌اند که بر حسب موازین شرعی، ارتشاء تنها در مقام قضاوت و صدور حکم است.

مجازات رشوه ، جرم رشوه ، اتهام رشوه ، جرم گرفتن رشوه ، جرم دادن رشوه ، مجازات رشوه دادن ، رشوه گرفتن ، رشوه در قوانین ایران ، رشوه و مجازات آن ، رشوه گیرنده چگونه مجازات می شود ؟ ، جرم رشوه ، مجازات رشوه ، رشوه، مجازات رشوه دهنده ، مجازات رشوه گیرند

رشاء و ارتشاء در قوانین ایران‌

با شیوع جرایمی مثل کلاهبرداری‎، اختلاس و ارتشا در دوره پس از جنگ‎، قانونگذار به فکر تشدید مجازات این جرایم افتاد و باتوجه به عدم تایید شورای نگهبان‎ ‎ˈقانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری‌‎ˈ در تاریخ ‎1‎3‎6‎7‎/‎9‎/‎1‎5 به تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام رسید‎،که ماده ‎3 آن راجع به جرم ارتشا می‌باشد‎.

بیشتر بدانید!
جرم خیانت در امانت

به ‌علاوه با تصویب ‎ˈقانون تعزیرات‌‎ˈدر سال ‎1‎3‎7‎5 در مجلس شورای اسلامی‎، مواد ‎5‎8‎8 تا ‎5‎9‎4 آن به‌ جرایم رشاء و ارتشاء اختصاص داده شد‎.باتوجه به اشاره ماده ‎5‎9‎2 قانون اخیرالذکر به ماده‌‎3 ‎ ˈقانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری‌‎ˈ و نیز این که ‎ˈقانون تشدید‎.‎.‎.‎.‎ˈ مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام می‌باشد‎، تردیدی باقی نمی‌ماند که مواد ‎ˈقانون تعزیرات‌‎ˈ ناسخ ماده ‎3 ‎ˈقانون تشدید‎.‎.‎.‎.‎ˈ نمی‌باشد و هدف از تصویب آنها اولا تعیین مجازات برای راشی (که در ‎ˈقانون تشدید‎.‎.‎.‎ˈ مجازاتی جز ضبط اموال داده شده به‌عنوان رشوه برایش تعیین نشده بود) و ثانیا‎ تسری مجازات ارتشا به برخی از اشخاص غیر مذکور در ‎ˈقانون تشدید‎.‎.‎.‎ˈ و ثالثا پیش‌بینی پاره‌ای از مقررات متفرقه (مثلا راجع به شروع به ارتشا و نظایر آن) بوده است‌‎.

‎ عمل فیزیکی‌ لازم برای تحقق عنصر مادی جرایم رشاء و ارتشاء عبارت است از ‎ˈدادن‌‎ˈ یا ‎ˈقبول کردن‌‎ˈ وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مال (که اولی عمل فیزیکی در جرم رشا و دومی عمل فیزیکی در جرم ارتشا می‌باشد) و نیز ‎ˈانجام معامله صوری‌‎ˈ با مبلغ غیر واقعی‌‎.

بر این اساس کارمندی که در مقابل انجام یا عدم انجام کاری برای ارباب رجوع مالی را از وی قبول می‌کند یا ملک او را به بهایی بسیار کمتر از قیمت واقعی آن می‌خرد مرتشی و طرف مقابل راشی محسوب می‌شود‎.

رشاء و ارتشاء از زمره جرایم مطلق می‌باشند و تحقق آنها منوط به تحقق نتیجه خاصی نیست‎، بنابراین‎ همان طور که ماده 3 ˈقانون تشدید‎.‎.‎.‎.‎ˈ تصریح کرده‎،تحقق جرم ارتباطی با این که مستخدم ‎ˈآن کار را انجام داده یا ندادهˈ ندارد‎.

مجازات رشوه ، جرم رشوه ، اتهام رشوه ، جرم گرفتن رشوه ، جرم دادن رشوه ، مجازات رشوه دادن ، رشوه گرفتن ، رشوه در قوانین ایران ، رشوه و مجازات آن ، رشوه گیرنده چگونه مجازات می شود ؟ ، جرم رشوه ، مجازات رشوه ، رشوه، مجازات رشوه دهنده ، مجازات رشوه گیرنده 

رشاء و ارتشاء در نظام اداری

اهمیت سلامت نظام ادری و نظارت بر حسن کارکرد آن موجب شد تا موضوع رشوه دادن و رشوه گرفتن در قانون رسیدگی به تخلفات اداری کارکنان دولت و همچنین در قانون خدمات مدیریت کشوری و آیین نامه های مصوب هیات دولت مورد توجه قرار گرفته و راهکارهایی برای جلوگیری از این جرم بیان شود.

بند 17 ماده 8 قانون رسیدگی به تخلفات اداری، گرفتن رشوه را تخلف دانسته و برای مرتکب آن مجازات تعیین کرده است: تخلفات اداری به قرار زیر است:… گرفتن وجوهی غیر از آنچه در قـوانین و مقررات تعیین شده یا اخذ هرگونه مالی که در عرف رشوه خواری تلقی می شود.

در آیین نامه پیشگیری و مبارزه با رشوه در دستگاه های اجرایی نیز ضمن بیان مصادیق رشوه، نحوه رسیدگی به اتهام کارکنان دولت و میزان مجازات آنان تعیین شده است.

در ماده 1 آیین نامه یاد شده آمده است: کارکنان و مسوولان دستگاه های اجرایی که مطابق بندهای ذیل مبادرت به اخذ وجه و یا مال نمایند یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مالی را دریافت کنند یا موجبات جلب موافقت و مذاکره و یا وصول و ایصال مال یا سند پرداخت وجه را فراهم نمایند، با توجه به بند (17) ماده (8) قانون رسیدگی به تخلفات اداری – مصوب 1372 پرونده آنان به هیئت های رسیدگی به تخلفات اداری برای اعمال مجازات مناسب ارجاع خواهد شد .

الف – گرفتن وجوهی به غیر از آنچه در قوانین و مقررات تعیین شده است.
ب – اخذ مالی بلاعوض یا به مقدار فاحش ارزانتر از قیمت معمومی یا ظاهراً به قیمت معمولی و واقعاً به مقدار فاحش کمتر از قیمت .
ج – فروش مالی به مقدار فاحش گرانتر از قیمت به طور مستقیم یا غیر مستقیم به ارباب رجوع بدون رعایت مقررات مربوط .
د – فراهم نمودن موجبات ارتشاء از قبیل مذاکره جلب موافقت یا وصول و ایصال وجه یا مال یا سند پرداخت وجه از ارباب رجوع .
هـ- اخذ یا قبول وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مال از ارباب رجوع به طور مستقیم یا غیر مستقیم برای انجام دادن یا انجام ندادن امری است که مربوط به دستگاه اجرایی می باشد .
و – اخذ هرگونه مال دیگری که در عرف رشوه خواری تلقی می شود ، از جمله هر گونه ابراء یا اعطاء وام بدون رعایت ضوابط یا پذیرفتن تعهد یا مسوولیتی که من غیر حق صورت گرفته باشد و همچنین گرفتن پاداش و قائل شدن تخفیف و مزیت خاص برای ارایه خدمات به اشخاص و اعمال هرگونه موافقت یا حمایتی خارج از ضوابط که موجب بخشودگی یا تخفیف گردد .
همچنین مطابق ماده 5 آیین نامه مذکور، دستگاه های مشمول این آیین نامه به ترتیب زیر برای پیگیری و رسیدگی به تخلفات موضوع ماده (1) و اعمال مجازات اقدام خواهند نمود:

بیشتر بدانید!
مزاحمت اینترنتی یا مزاحمت سایبری - بررسی حقوقی

الف – مقامات مندرج در ماده 12 قانون رسیدگی به تخلفات اداری (رئیس مجلس، وزرا، بالاترین مقام اجرایی سازمانهای مستقل دولتی و شهردار تهران) چنانچه از طریق بازرسان انتصابی به وقوع تخلفات موضوع ماده (1) این آیین نامه توسط هر یک از کارکنان یا مدیران و مسئولان مربوط اطلاع حاصل نمایند مکلفند حسب اهمیت موضوع نسبت به اعمال یکی از مجازات های بندهای (الف) و (ب) و (ج) ماده (9) قانون رسیدگی به تخلفات اداری اقدام نمایند.

– در صورت تکرار تخلف با گزارش و تأیید بازرسان یا مدیران ذیربط، هیات های رسیدگی به تخلفات اداری مکلفند با توجه به میزان تخلف و حساسیت آن کارمندان متخلف را به یکی از مجازات های مقرر در ماده (9) قانون یاد شده (به استثنای موارد مذکور در بند فوق) محکوم نمایند.

ج – در صورت تکرار تخلف موضوع ماده (1) این آیین نامه متخلف با تقاضای اعمال اشد مجازاتهای مندرج در ماده (9) قانون رسیدگی به تخلفات اداری به یکی از مجازات های بازخرید خدمت، اخراج یا انفصال دایم از خدمات دولتی توسط هیات رسیدگی به تخلفات اداری محکوم خواهد شد.

تبصره 1- مراحل مذکور در این ماده مانع از اعمال اختیارات هیات های رسیدگی به تخلفات اداری در ماده (9) بدون طی مراحل فوق الذکر نمی باشد و هیات ها می توانند حسب درجه اهمیت تخلف موضوع مجازات های بند (ج) را برای بار اول یا دوم اعمال نمایند .

در ماده 91 قانون مدیریت خدمات کشوری نیز آمده است: اخذ رشوه و سوء استفاده از مقام اداری ممنوع می‌باشد. استفاده از هرگونه امتیاز، تسهیلات، حق مشاوره‌، هدیه و موارد مشابه در مقابل انجام وظایف اداری و وظایف مرتبط با شغل توسط کارمندان دستگاههای اجرائی در تمام سطوح از افراد حقیقی و حقوقی به‌جز دستگاه ذی‌ربط خود تخلف محسوب می شود.

مطابق تبصره 1 ماده یاد شده، چنانچه تخلف هر یک از کارمندان مستند به گزارش حداقل یک بازرس معتمد به تأیید‌ مدیر مربوطه برسد بالاترین مقام دستگاه اجرائی یا مقامات و مدیران مجاز، می توانند دستور اعمال کسر یک سوم از حقوق، مزایا و عناوین مشابه و یا انفصال از خدمات دولتی برای مدت یک ماه تا یک سال را برای فرد متخلف صادر نمایند.

بر اساس تبصره 2 این ماده، در صورت تکرار این تخلف به استناد گزارش هایی که به تأیید بازرس معتمد و مدیر مربوطه برسد پرونده فرد خاطی به هیأت های رسیدگی به تخلفات اداری ارجاع و یکی از مجازات های بازخرید، اخراج و انفصال دائم از خدمات دولتی اعمال خواهد شد.

مطابق تبصره 3 ، دستگاه های اجرائی موظفند پرونده افراد حقیقی و حقوقی رشوه دهنده به کارمندان دستگاه های اجرائی را جهت رسیدگی و صدور حکم قضائی به مراجع قضائی ارجاع نمایند.

مجازات رشوه ، جرم رشوه ، اتهام رشوه ، جرم گرفتن رشوه ، جرم دادن رشوه ، مجازات رشوه دادن ، رشوه گرفتن ، رشوه در قوانین ایران ، رشوه و مجازات آن ، رشوه گیرنده چگونه مجازات می شود ؟ ، جرم رشوه ، مجازات رشوه ، رشوه، مجازات رشوه دهنده ، مجازات رشوه گیرنده 

بیشتر بدانید!
ممنوع الخروج شدن بدهکاران بانکی ، مبنای قانونی و ایرادات

مجازات راشی و مرتشی  ( مجازات رشوه )

مطابق ماده 3 و 4 قانون تشدید و همچنین مواد 588 تا 594 قانون مجازات اسلامی برای راشی و مرتشی حبس و جزای نقدی تعیین شده است.
مطابق ماده 588 ق. م. ا. برای داوران، ممیزان و کارشناسان ˈچنانچه در مقابل اخذ وجه یا مال به نفع یکی از طرفین اظهار نظر یا اتخاذ تصمیم نماید به حبس از شش ماه تا دو سال یا مجازات نقدی از سه تا دوازده میلیون ریال محکوم و آنچه گرفته است به عنوان مجازات مودی به نفع دولت ضبط خواهد شد.ˈ
براساس ماده 589 قانون مذکور، در صورتی که حکام محاکم به واسطه ارتشاء حکم به مجازاتی اشد از مجازات مقرر در قانون داده باشند علاوه بر مجازات ارتشاء حسب مورد به مجازات مقدار زائدی که مورد حکم واقع شده محکوم خواهند شد .
مطابق ماده 591 همین قانون- هرگاه ثابت شود که راشی برای حفظ حقوق حقه خودناچار از دادن وجه یا مالی بوده تعقیب کیفری نداردو وجه یا مالی که داه به او مسترد می گردد .
براساس ماده 592 قانون مجازات اسلامی برای راشی(رشوه دهنده) علاوه برضبط مال ناشی از ارتشاء به حبس از شش ماه تا سه سال و یا تا ( 74 ) ضربه شلاق محکوم می شود.
تبصره – در صورتیکه رشوه دهنده برای پرداخت رشوه مضطر بوده و یا پرداخت آن را گزارش دهد یا شکایت نماید از مجازات حبس مزبور معاف خواهد بود و مال به وی مسترد می گردد.
مطابق ماده 3 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و …برای مرتشی (رشوه گیرنده) به ترتیب زیر مجازات تعیین شده است: در صورتیکه قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از بیست هزار ریال نباشد به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال، و چنانچه مرتکب در مرتبه مدیرکل یا همطراز مدیرکل یا بالاتر باشد به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد، و بیش از این مبلغ تا دویست هزار ریال از یک سال تا سه سال حبس و جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه مأخوذ و انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد و چنانچه مرتکب در مرتبه مدیرکل یا همطراز مدیرکل یا بالاتر باشد بجای انفصال موقت به انفصال دائم از مشاغل دولتی محکوم خواهد شد.
در صورتی که قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از دویست هزار ریال تا یک میلیون ریال باشد مجازات مرتکب دو تا پنج سال حبس به علاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه مأخوذ و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود و چنانچه مرتکب در مرتبه پایین تر از مدیرکل یا همطراز آن باشد بجای انفصال دائم به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
در صورتی که قیمت مال یا وجه مأخوذ بیش از یک میلیون ریال باشد مجازات مرتکب پنج تا ده سال حبس به علاوه جزای نقدی معادل قیمت مال یا وجه مأخوذ و انفصال دائم از خدمات دولتی و تا 74 ضربه شلاق خواهد بود و چنانچه مرتکب در مرتبه پایین تر از مدیر کل یا همطراز آن باشد بجای انفصال دائم به انفصال موقت از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
آنچه مسلم است برای از پیشگبری وقوع هر جرمی می بایست زمینه های اجتماعی و اقتصادی شکل گیری آن جرم را ازبین برد و تعیین مجازات به تنهایی برای کاهش یک جرم کافی نیست.برای جلوگیری از جرم رشاء و ارتشاء و تضمین سلامت نظام اداری نیز مجازات به تنهایی کافی نیست.
به اعتقاد کارشناسان از بین بردن زمینه های اجتماعی و اقتصادی جرم، فرهنگ سازی و جلوگیری از تبعیض بین کارکنان دولت نقش موثری در کاهش جرم رشاء و ارتشاء دارد.

مجازات رشوه ، جرم رشوه ، اتهام رشوه ، جرم گرفتن رشوه ، جرم دادن رشوه ، مجازات رشوه دادن ، رشوه گرفتن ، رشوه در قوانین ایران ، رشوه و مجازات آن ، رشوه گیرنده چگونه مجازات می شود ؟ ، جرم رشوه ، مجازات رشوه ، رشوه، مجازات رشوه دهنده ، مجازات رشوه گیرنده 

ارزیابی هوشمند مهاجرتی!

ارزیابی مهاجرتی بر اساس سالها تجربه وکلا + ارائه نتیجه در لحظه بدون نیاز به انتظار

مشاوره مهاجرتی
با اهل فن!

جای سوال شما بین 2600+ موضوع مطرح شده در انجمن مهاجرتی اریکه عدل خالیست! 

این مطلب به کارتون اومد؟
استفاده از تجربه ها
2600+
گفتگو و
تبادل نظر
در انجمن مهاجرتی آنلاین اریکه عدل
با وکلا و افراد دارای تجربه گفتگو کنید....
موارد مرتبط برای بررسی بیشتر:
مشترک خبرنامه ما شوید!
آخرین آپدیت ها را بگیرید و از بهترین ها بیاموزید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نیاز به اطلاعات بیشتر دارید؟

با بهترین وکلای ما وقت آنلاین رزرو کنید یا اینکه سوال خود را در سامانه مشاوره اینترنتی مطرح کنید...

در اریکه عدل بیشتر از 1200 مطلب حقوقی و مهاجرتی منتشر شده.
ما به شما کمک می کنیم که خیلی سریع چیزی که لازم دارید را پیدا کنید...

چون نظر شما مهمه! اطلاعات این صفحه کاربردی بود؟